"Slovensko mělo a stále má postavení země, která je v efektivitě výběru daně z přidané hodnoty na nižším stupni z evropských zemí. Od roku 2012 nastalo dramatické zlepšení. V žebříčku jsme se posunuli a nepochybně už nejsme druhou nejhorší zemí za Řeckem," uvedl Imrecze.

Nejnižší efektivity výběru DPH dosáhlo Slovensko ve druhé polovině roku 2012, kdy daňové úřady na DPH vybraly jen zhruba polovinu toho, co podle dostupných údajů mohly. Loni tento ukazatel dosáhl 75 procent. Zmiňované zlepšení vedlo podle Imreczeho ke zvýšení výběru DPH od roku 2012 o 2,66 miliardy eur (72 miliard Kč), což odpovídá více než třem procentům výkonu ekonomiky.

Slovensko v uplynulých letech zavedlo sérii opatření na potírání daňových úniků. "Za doslova průlomové opatření považujeme zavedení kontrolního hlášení na DPH," řekl Imrecze. Prostřednictvím kontrolního hlášení, které zavedla i Česka republika, podnikatelé na Slovensku informují finanční správu o hodnotě svých obchodů. Daňoví kontroloři tak rychleji dokážou odhalit podezřelé transakce, jejichž podíl v průběhu tří let na Slovensku podle Imreczeho klesl.

Slovenská policie a daňoví kontroloři v minulosti odhalili více případů daňových úniků, které souvisely s takzvanými karuselovými podvody. U těchto podvodů obvykle firmy z několika zemí mezi sebou fingovaly obchody, aby si mohly protiprávně uplatnit nadměrný odpočet na DPH.

Do budoucna slovenská finanční správa například plánuje sledovat pohyb kamionů a jejich hmotnost, aby zabránila fiktivním obchodním transakcím. Nově by také měla mít pravomoc povolovat slučování firem, kterým se v minulosti nepoctiví podnikatelé snažili zkomplikovat úřadům vymáhání daňových úniků.