"Bance se nadále nedaří zastavit propad provozní zisku, který je výsledkem pokračujícího pozvolného poklesu výnosů a růstu nákladů. Celoroční čistý zisk je ovlivněn řadou jednorázových vlivů (bankovní daň v Rakousku, prodej podílu ve VISA)," uvedla J&T Banka. Erste by měla zveřejnit návrh dividendy ze zisku minulého roku. Již dříve management indikoval, že by dividenda měla být euro (27 Kč) na akcii.

Rovněž analytik BH Securities Martin Vlček očekává návrh dividendy jedno euro. Čistý zisk podle něj ovlivní jednorázová opravná položka v souvislosti s rakouskou bankovní daní. Nicméně operativní zisk by měl poklesnout o pět až sedm procent v důsledku pokračujícího poklesu čisté úrokové marže, který zatím nedokáže přebít ani rostoucí objem úvěrů, dodal.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů. Akcie Erste dnes mírně oslabily o téměř procento na 751 Kč.