"Můžeme potvrdit, že statutární orgány obou skupin opustili z pozice člena dozorčí rady Wang Tung a z pozice místopředsedy představenstva Jaroslav Tvrdík. Vše ostatní jsou spekulace, které nebudeme komentovat," řekl ČTK mluvčí CEFC Pavel Bednář.

"Je to další potvrzení toho, že se posílila pozice Jaromíra Soukupa ve vedení společností Empresa Media a Médea," řekl webu výkonný ředitel vydavatelství Empresa Daniel Köppl bez dalších komentářů. Podle webu se tím naplňuje klauzule, jež oběma stranám dávala možnost do konce března 2017 zažádat o získání akcií zpět, respektive stažení investice.

CEFC do českých firem Jaromíra Soukupa majetkově vstoupila v září 2015, kdy zároveň ohlásila akvizice v řadě tuzemských firem. Smlouvy byly podepsány v Šanghaji v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně. CEFC získala v obou společnostech minoritní podíl. Loni v červenci se pak stal Tvrdík místopředsedou představenstva Empresa Media, aby prezentoval minoritního vlastníka.

Obrat společnosti dosáhl předloni 5,489 miliardy korun. Nejziskovější částí byla Médea, která dosáhla provozního zisku (EBITDA) 127,1 milionu Kč. Skupina Empresa Media skončila s provozní ztrátou EBITDA 14,4 milionu Kč. Vydavatelství vlastní mimo jiné TV Barrandov a časopis Týden.

Osmačtyřicetiletý Tvrdík je původně profesionální voják. Byl ministrem obrany ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly (oba tehdy ČSSD) a poslancem Sněmovny. Po odchodu z kabinetu se v roce 2003 stal prezidentem a předsedou představenstva Českých aerolinií. Firma v té době zahájila transformaci, uzavřela kontrakt na dodávku airbusů a skončila ve vysoké ztrátě. Tvrdík to připisoval růstu cen ropy ve světě a zostřující se konkurenci. Podle jeho kritiků byly ale za špatnými výsledky firmy zejména manažerské chyby. V letech 2006 až 2010 byl Tvrdík volebním manažerem ČSSD.

Čínská společnost CEFC si jako sídlo svých evropských aktivit vybrala Českou republiku, kde nyní zaměstnává přes 4000 lidí. Při dokončení plánovaných investic se má jejich počet zvýšit na 10.000. CEFC Group (Europe) Company vykázala předloni ztrátu 120 milionů Kč. Loni v listopadu oznámila, že v Česku investovala 22,8 miliardy korun, dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy a nově plánované pak přesahují deset miliard korun. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v Pivovarech Lobkowicz Group nebo ve fotbalové Slávii. Loni v září kapitálově vstoupila do J&T Finance Group.