Kooperativě dosud klienti nahlásili po čtvrteční a dnešní vichřici stovku škod. "Celkové škody odhadujeme na deset milionů korun. Nejvíce jich evidujeme v Plzeňském a Karlovarském kraji," řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Jde o poškozené ploty, střechy, skleníky i pády stromů. "Další škody nám klienti postupně hlásí, zároveň stále trvá větrné počasí, takže očekáváme, že jejich počet několikanásobně vzroste," dodal.

Allianz ohlásilo pojistnou událost kolem 50 klientů. "Nejde vyloženě o kalamitu, ale vezmeme-li v úvahu pouhých pár hodin, které silnému větru stačily k tomu, aby poškodil tolik střech, ale i plotů, garáží a automobilů, normálnímu provozu v klientském centru to také neodpovídá," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Desítky škod v řádech milionů korun odhadují škody způsobené silným větrem v posledních hodinách likvidátoři Generali. "Evidujeme již i první hlášení. Převážně jde o poškozené střechy nebo škody na movitém i nemovitém majetku způsobené popadanými stromy či větvemi," řekl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Česko zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahuje kolem 70 kilometrů v hodině. Popadané stromy a větve na řadě míst republiky zkomplikovaly železniční a silniční dopravu a tisíce domácností jsou bez proudu. ČEZ kvůli velkému množství poruch vyhlásil v 18 okresech kalamitní stav. Podle meteorologů má vítr od západu postupně slábnout.