Mladík se spolu s kamarádkou loni v srpnu stal v Havířově svědkem dopravní nehody, při které jeden vůz nedal přednost druhému. V něm utrpěli čtyři lidé ve věku od sedmi do 28 let zranění různého rozsahu. Mezi zraněnými byla i Donovalova spolužačka Zdeňka, která jej na ocenění určené lidem pomáhajícím u dopravních nehod nominovala. "Daniel nám hodně pomohl. Byli jsme všichni v šoku," uvedla dnes čtrnáctiletá dívka.

"Viděl jsem, co se stalo. Hned jsem šel k nehodě. Ze školy jsem něco o první pomoci věděl," řekl Donoval. Řidič nabouraného vozu byl podle něj značně otřesený, nedařilo se mu vytočit číslo záchranné služby. "Tak jsem mu telefon vzal a sanitku přivolal," uvedl hoch. Pak se staral hlavně o krvácejícího sedmiletého chlapce. "Po celou dobu jsem na něj mluvil, než přijela rychlá pomoc, a utěšoval jsem i Zdeňku, která byla také zraněná a v šoku," popsal Donoval událost.

"Význam jména Daniel je odvážný a moudrý. Daniel se přesně tak zachoval. Odvážně a moudře. Věřím, že tyto vlastnosti bude uplatňovat v životě i nadále," řekla náměstkyně havířovského primátora Alena Zedníková, která se dnešního předání ocenění zúčastnila.

Projekt Gentleman silnic vznikl s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Ocenění dosud převzalo 123 lidí, jen tři z nich byli mladší patnácti let.

dvc ktp