Srdcem motocyklu bude jednoválec OHC o objemu 397 ccm s výkonem 28 koní a spotřebou kolem tří litrů benzinu, který plní od letoška povinnou emisní normu Euro4. Poprvé u Jawy byl použitý protiblokovací brzdový asistent ABS. Cena je podle serveru iDnes.cz těsně pod stotisícovou hranicí, začíná na 99.930 Kč.

Nová Jawa použila z typu 634 přezdívaného "Konopnice", podle účinkování ve filmu Slunce, seno, jahody, například vzhled nádrže, podsedlových bočních krytů nebo zadního blatníku. Výfukové koncovky pak odkazují na legendární čtyřtakt Jawa 500 OHC z 50. let.

Čtyřtaktní třistapadesátku chce Jawa představit na veletrhu Motosalon příští týden v Letňanech spolu s další novinkou 660 Vintage. Ta používá rovněž prvky z Jawy 634 a pohání ji vodou chlazený jednoválec Minarelli 660 s elektronicky řízeným vstřikováním paliva a výkonem 36 kW.

Jawa Moto loni vyrobila 1228 motocyklů, což znamenalo meziroční pokles o téměř 29 procent. Vedle čtyřtaktních strojů firma stále vyrábí motocykly s tradičním dvoudobým dvouválcem 350 ccm. Ty jsou ale kvůli emisním limitům určeny pro mimoevropské trhy. Zájemci v ČR si je ale mohou pořídit ve formě stavebnice.