"Nějaké změny mohou nastat vždy. Obecněji a šířeji diskutujeme více možných změn," sdělil Beneš. Poupravil dopolední informaci předsedy dozorčí rady Václava Pačese, který uvedl, že rada bude ve čtvrtek projednávat návrh na snížení počtu členů představenstva firmy ze sedmi na šest. Beneš upozornil, že podle stanov společnosti je členů představenstva sedm, případné místo po Hlaváčovi by zatím zůstalo neobsazené. "Další vývoj bude nějak následovat," dodal.

ČEZ v úterý potvrdil, že od března sloučí divizi vnějších vztahů a regulace s divizí nové energetiky do jedné s názvem nová energetika a distribuce. Nově zřízenou divizi povede Tomáš Pleskač, který dosud v ČEZ řídil divizi nové energetiky. Divizi vnějších vztahů a regulace dosud vedl právě Hlaváč.

Možnost, že do budoucna nastanou ve vedení firmy další personální změny připustil i Pačes. Uvedl, že ve čtvrtek ale jednání o nich na pořadu jednání dozorčí rady není. Členy představenstva ČEZ jsou dále předseda představenstva Beneš, místopředseda Martin Novák a členové Ladislav Štěpánek, Michaela Chaloupková a Pleskač.

Hlaváč je členem představenstva společnosti od roku 2013. Dříve působil mimo jiné jako náměstek na několika ministerstvech, a to pro místní rozvoj, zemědělství a životního prostředí. V roce 2010 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za ODS.

Pačes uvedl, že kromě zmíněného návrhu se bude dozorčí rada zabývat také jeho opětovnou kooptací do funkce předsedy rady. Potvrzení Pačese ve funkci pak musí ještě potvrdit valná hromada firmy, která se pravidelně koná v červnu. Pačes vede radu od června 2014.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží 70 procent akcií firmy právě přes ministerstvo financí. Dozorčí rada firmy má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupce nominovala ČSSD a jednoho KDU-ČSL.

Babiš v lednu uvedl, že zástupci ministerstva financí hlasovali na konci minulého roku proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Dozorčí rada před Vánocemi potvrdila ve funkci předsedy představenstva Beneše na další čtyři roky. "V důležitých a konfliktních otázkách dochází často k tomu, že zástupci ministerstva financí nemají v dozorčí radě potřebnou většinu, a jsou jednoduše přehlasováni," uvedl ministr loni v září.

ČEZ je největší česká energetická firma. Za tři čtvrtletí loňského roku společnosti meziročně klesl čistý zisk i tržby. Čistý zisk klesl o 11 procent na 14,7 miliardy korun, tržby o pět procent na 145,1 miliardy korun.