"Český daňový systém potřebuje hlavně zjednodušení a stabilitu. Návrhy ČSSD jdou úplně opačným směrem. Daňová politika ČSSD zaměřená proti lidem se středními a vyššími příjmy je zcela chybná. Daně mají klesnout všem, nejenom někomu," uvedl v tiskové zprávě předseda ODS Petr Fiala. Plány sociálních demokratů podle něj komplikují daňový systém a jdou proti aktivním lidem.

"V podstatě ten návrh říká: Nedělejte, nebo budete muset platit více daní," řekl novinářům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zavedení progrese by také podle něj zkomplikovalo situaci jak daňovým poplatníkům, tak daňové správě. Dopady by to podle něj mělo i na celou českou ekonomiku. "Pro bohatnutí a konkurenceschopnost země je nesmírně důležité, zda tady budou příznivé podmínky pro produkci s vysokou přidanou hodnotou. Tenhle návrh výrazným způsobem zdražuje cenu vysoce kvalifikované práce, a tím v podstatě posílá celou zemi do chudoby," uvedl.

Proti sociálnědemokratickým návrhům se staví i lidovci. Návrhy ČSSD v daňové oblasti jsou populistické a především nemají ratio, uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. "Rozumné je daně nezvyšovat a nechat peníze rodinám přes vyšší slevy," dodal. Lidovci podle něj chtějí zvyšovat daňové slevy na děti a zrušit příjmovou hranici 68.000 Kč pro daňové bonusy na děti a na poplatníka.

"My se domníváme, že by úspěšní lidé neměli být trestáni vyšším zdaněním. Navíc de facto progresivní daň dnes funguje, my jsme zachovali to sedmiprocentní navýšení u lidí s vysokými příjmy," řekl ČTK šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Nyní navíc pro něj je debata o zavedení progrese bezpředmětná, protože podle koaliční smlouvy vláda daně měnit v tomto funkčním období nebude. O možné solidaritě bohatších s těmi, kdo vydělávají méně, je hnutí podle Faltýnka připraveno diskutovat v dalším volebním období.

"Kdyby sociální demokracie vážně mluvila o tom, že chce splnit svůj volební program, tak by nikdy nepřipustila, že naše daňové změny jsou neustále odsouvané z programu schůze," reagoval na návrh ČSSD na zavedení daňové progrese předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté podle něj návrh na nastavení daňové sazby podle příjmů předložili už před rokem, zatím ale nebyl projednán. "Sociální demokracie klidně může pro to hlasovat dnes, až navrhneme přijetí bodu na této schůzi. Jinak tento návrh (ČSSD) hodnotím jako předvolební trik," řekl Filip.

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 Kč by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 Kč měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.