Na pokutách za chybějící, neplatnou nebo nesprávně vylepenou známku vybrali celníci od řidičů 1,7 milionu korun a 14 případů poslali do správního řízení. O rok dříve za stejný prohřešek zaplatili řidiči celníkům 2,15 milionu korun. Pokuta na místě může být až 5000 korun a ve správním řízení do 100.000 korun.

Dálniční známky mají od loňského roku nové ochranné prvky, které mohou celníci zkontrolovat pomocí laserového pera. "Osvědčily se i nové tvary a barevné odlišení dálničních známek, které celníkům značně usnadnily jejich identifikaci za jízdy," uvedl Nejedlý.

Hlídky celníků se speciálně vybavenými vozidly odhalily loni nedostatky u 2407 řidičů vozidel s povinností hradit mýtné. Celníci rozdali 2355 pokut v blokovém řízení za 1,4 milionu korun a 52 případů předali do správního řízení.

S kuponem platným pro rok 2017 musí řidiči jezdit po dálnicích od února. "Někteří řidiči přesto tuto povinnost ignorují. Hlídky na dálnici D8 přistihli už 69 hříšníků, kteří novou dálniční známku vylepenou neměli nebo tu starou neplatnou opomněli sundat. Od neukázněných řidičů celníci vybrali 63.100 korun," uvedl Nejedlý.

Novinkou v Ústeckém kraji od 1. ledna je osvobození od dálničního poplatku na obchvatu Ústí nad Labem. Zdarma je jízda po šestnáctikilometrovém úseku dálnice D8 od exitu 65 (Řehlovice) až po exit 80 (Knínice).