Podle viceprezidenta EIB Vazila Hudáka loňskou angažovanost banky na Slovensku ovlivnila uzavřená smlouva v hodnotě 427 milionů eur (11,5 miliardy korun) na financování výstavby obchvatu Bratislavy s využitím Evropského fondu strategických investic (EFSI). Šlo o největší projekt EFSI ve střední a východní Evropě za minulý rok.

EIB hodlá na Slovensku pokračovat ve financování programů v oblasti výzkumu a vývoje či nepřímé podpory malých a středních podniků prostřednictvím spolupráce se slovenskými peněžními ústavy.

"Snažíme se aktivně hledat projekty, které by se týkaly plánu (EFSI)," uvedl Hudák. Dodal, že EIB chce ve střední Evropě také podporovat inovační projekty samosprávy.

Loni EIB poskytla slovenským subjektům nové úvěry ve výši 874 milionů eur (23,6 miliardy korun), což je meziroční pokles o šestinu. Podepsané investice skupiny EIB představovaly 1,1 procenta z výkonu slovenské ekonomiky, což byl čtvrtý největší podíl ze zemí EU.

Kromě financování projektu bratislavského obchvatu banka poskytla Slovensku také úvěr v hodnotě 250 milionů eur (6,75 miliardy korun) na spolufinancování investic, na které země čerpá peníze z evropských fondů.

EIB je finanční institucí Evropské unie a vlastní ji členské státy EU. Mezi hlavní obchodní aktivity banky patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury.