Od začátku roku index PX přidal zhruba pět procent, viditelná akcelerace je patrná především během února, řekl ČTK analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Index PX roste podle něj zásluhou všech akciových titulů. Nejméně se zatím dařilo likérce Stock Spirits, jejíž akcie vzrostly o půl procenta. Naopak nejvyšší zisky si připisuje Fortuna (10,8 procenta).

Nicméně nejvíce přispěly k celkovému růstu díky své vysoké tržní kapitalizaci akcie Komerční banky (8,7 procenta), Erste (4,2 procenta) a O2 (5,8 procenta). "Očekáváme, že růst pražského indexu bude dále pokračovat a měl by překonat hranici 1000 bodů. To by představovalo další zisk minimálně 3,5 procenta," dodal.

V poslední době akciové indexy táhnou nahoru hlavně finanční tituly, které pozitivně reagují na oživující inflaci a růst výnosů dluhopisů, uvedl analytik České spořitelny Martin Bártek. Dvě společnosti (O2 a Moneta) nedávno oznámily vysokou plánovanou dividendou. Akcie O2 podpořil také nedávný prodej tříprocentního podílu ze strany PPF. Růst je ale široce založený a podporují ho v posledních dnech i akcie ČEZ. "V ČR se pomalu blíží rozhodný den pro práva na dividendy u několika důležitých titulů, což by mělo trh nadále podporovat," podotkl Bártek.

Jedním z hlavních důvodů růstu je podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla blížící se závěrečná kapitola intervencí České národní banky. Od začátku roku na pražskou burzu zavítali nejen spekulanti v podobě zahraničních institucí, ale i čeští investoři mění zahraniční akcie za ty české. Zároveň podle něj panuje až nepochopitelně pozitivní nálada kolem nástupu prezidenta Donalda Trumpa, jemuž globální trhy věří. Burza by mohla zažít lehčí otřesy po ukončení intervencí, dodal.