"Pokladnu už máme, pořidli jsme ji s předstihem. Zpočátku s tím byly nějaké technické problémy, systém nefungoval tak, jak měl. Ale už se to všechno srovnalo a dá se říct, že vše běží bez problémů," řekl ČTK Michal Blažek z prodejny Cyklo Makoň v Sokolově.

Na povinné zavedení EET jsou připraveni například i v prodejně jezdeckých potřeb Horse Shop v Karlových Varech. "Samozřejmě se nařízení také musíme přizpůsobit. Ale velký problém to není. Vedení obchodu připravuje jeho rozšíření a spuštění internetového obchodu, takže je stejně potřeba modernizovat," řekla ČTK zaměstnankyně prodejny.

Modernizaci pokladen podstoupily v Karlovarském kraji i řetězce provozující supermarkety. Vedoucí pokladen jednoho z nich ČTK řekla, že nový pokladní systém zavedli v prodejně již v listopadu. Zákazníci si tak už mohli všimnout nové podoby účtenek.

Povinnost připojit se k evidenci znamená komplikace například pro podnikatelku Zuzanu Stulíkovou ze Sokolova. Vede obchod s kováním, kromě toho ale působí také na regionálních trzích, kde ve svém stánku prodává domácí pečené čaje a šperky z korálků. Trhovců se zavedení EET má týkat až od roku 2018, na provozovatelku obchodu se ale vztahuje už od března i v dalších oblastech podnikání, tedy i ve stánku na trzích.

Trhy se konají jen několik dní v roce a tisícová investice se vzhledem k tržbám nevyplatí. "I kdyby bylo možné napojit se na můj stávající účetní systém, zdlouhavé tištění dokladu může způsobit fronty, ve kterých se zákazníkům nebude chtít čekat," řekla ČTK Stulíková.

Kvůli zavedení EET v pohostinství skončily v Karlovarském kraji některé podniky. Další provozovatelé si stěžovali na ztrátu času a plýtvání papírem, například když v kantýně musí tisknout účtenku i na jediný kousek pečiva. V dalších podnicích provázely spuštění provozu i technické problémy.