"Poptávka po kvalitních odbornících zvedá cenu práce, potažmo cenu služeb pro klienty. Také v reklamě roste poptávka po kvalitních lidech, a tak dříve výjimečné zaměstnávání expertů z evropských zemí se stává nutností," dodal Hlavica.

Loni investice do reklamy vzrostly ze 70,9 miliardy na 80,3 miliardy korun v ceníkových cenách. Rostly přitom již třetí rok po sobě. Nejsilnějším reklamním médiem jsou televize, kterým stouply inzertní příjmy z 35,5 miliardy na 42,5 miliardy Kč. Nárůst v jednotkách procent zaznamenala rádia, internet a ostatní mediatypy s výjimkou reklamy v kinech a prodejnách, kde výdaje klesaly.

Největšími tendry, které vyhrály tuzemské agentury, jsou celosvětová komunikace značky Baťa, kterou budou zajišťovat McCann Praha a Swimming Pool, Česká pojišťovna a Generali si vybraly Young&Rubicam, Komerční banka začala spolupracovat s OgilvyOne a komunikaci IKEA v regionu ČR, Slovenska a Maďarska zajistí Saatchi&Saatchi a Kaspen/Jung von Matt.

Podle studie společnosti Deloitte každé euro investované v zemích EU do reklamy přispěje HDP dalšími sedmi. To znamená, že roční investice do reklamy ve výši 92 miliard eur přispěly HDP evropských ekonomik dalšími 643 miliardami, což reprezentuje 4,6 procenta z celounijního HDP.

jsa rot