Mezi zajištěným zbožím za loňská rok je také bezmála 620.000 cigaret, tisíc litrů lihovin a 12.665 litrů minerálních olejů. Největší záchyt nezdaněných vybraných výrobků se celníkům podařil v únoru na Žatecku, kdy odhalili v kamionu místo deklarovaného chmele 14,5 tuny jemně nařezaného tabáku.

Přestože podél hranic už není tolik tržnic jako před dvaceti lety, celníkům se stále daří odhalovat mnoho padělků různých výrobků. Loni v regionu objevili čtyři miliony kusů zboží porušujícího některá práva majitelů ochranných známek či průmyslových vzorů. "Hodnota zajištěného zboží v ceně originálních výrobků se vyšplhala na 50 milionů korun. Co do množství se v žebříčku zajištěných komodit nejvýše umístily hračky před obuví, třetí příčka patřila oděvům a jejich doplňkům, dále následovaly osobní potřeby, jako jsou pilníky na chodidla, vlasové kartáče či parfémy," uvedl Nejedlý.

Například při kontrole kamionu se zbožím z Číny celníci loni na jaře objevili přes čtyři miliony kusů padělků či napodobenin hracích kartiček. Předběžně vyčíslena hodnota kartiček v ceně originálních výrobků byla stanovena téměř na 41 milionů korun.

Ve firmách či provozovnách zaměstnávajících cizince udělali celníci 90 kontrol, při 65 odhalili nějaké pochybení. Prověřili 194 pracujících cizinců, nejen z tzv. třetích zemí, ale i občanů členských států EU. Osmnáct z nich vykonávalo pracovní činnost bez příslušného povolení a u dalších 71 cizinců nebyla jejich zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce. "Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Vietnamu a Ukrajiny," uvedl mluvčí.