Více než 31.000 návštěvníků loni absolvovalo exkurzi v podzemí elektrárny a dalších více než 53.000 lidí se nechalo vyvézt lanovkou k horní nádrži. "Celkový počet návštěvníků byl ještě vyšší, protože stovky turistů k horní nádrži přicházejí pěšky nebo vyjíždějí na kole. Ti ve statistikách nejsou," uvedla Iveta Floryčková z infocentra K3 Sport, které exkurze v elektrárně zajišťuje.

Růst počtu návštěvníků podle provozovatele místního rekreačního střediska Petra Marka souvisí s tím, že stále více lidí i kvůli zhoršené bezpečnostní situaci ve světě dává přednost tuzemské dovolené. Do Jeseníků tak nyní jezdí lidé ze všech koutů Česka.

"Zaznamenali jsme návštěvníky z krajů, kteří k nám dříve nejezdili, například z Karlovarského, Plzeňského nebo Jihočeského kraje. Lidé navíc stále častěji spojují poznání se zážitky, takže kromě exkurze si užívají výjezd první šestisedačkovou lanovkou v Česku k horní nádrži elektrárny a odtud se spustí sedmnáctikilometrovým sjezdem na koloběžkách," uvedl Marek.

Návštěvnost elektrárny Dlouhé stráně výrazně zvýšila lanovka, která byla u lyžařských svahů v Koutech nad Desnou zprovozněna v zimě 2010. Cílová stanice lanovky je od horní nádrže vzdálená asi čtyři kilometry.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v Česku. Do provozu byla uvedena 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety Sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství.

Elektrárna Dlouhé stráně pomáhá přitáhnout turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Zároveň roste produkce elektrárny. Loni přečerpávací elektrárna vyrobila rekordních více než 716 milionů kWh elektřiny a její produkce meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Navázala tak na nepřetržitý růst ročních produkcí, který trvá od roku 2011.

Rostoucí produkce přečerpávacích elektráren souvisí s jejich stále častějším využíváním ke stabilizaci energetické soustavy, kterou zatěžují výrazné a nepředvídatelné výkyvy v dodávkách elektřiny z tuzemských i zahraničních obnovitelných zdrojů.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory elektrické energie. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy přečerpávací elektrárny energii naopak vyrábějí a prodávají za vyšší cenu.