Letadlo, na jehož palubě byl Zavascki podle AP společně s dalšími čtyřmi lidmi, se zřítilo asi 250 kilometrů západně od Ria de Janeiro. Směřovalo ze Sao Paula do malého města Paraty. Podle svědků v době neštěstí v oblasti hustě pršelo a viditelnost byla minimální.

Federální policie ve čtvrtek večer oznámila, že zahájila vyšetřování případu. Brazilský prezident Michel Temer vyhlásil třídenní státní smutek.

Kauza kolem Petrobrasu, nazývaná Lava Jato (Automyčka), vypukla na jaře 2014 a původně se točila kolem rozsáhlého systému úplatků za přidělování předražených zakázek a funkcí ve státním energetickém koncernu Petrobras po dobu asi deseti let. Celková výše úplatků za toto období se odhaduje na dvě miliardy dolarů.

Korupční skandál vedl nakonec k sesazení levicové prezidentky Dilmy Rousseffové. Odsouzeno v kauze bylo už přes 100 lidí, další stovky jsou vyšetřovány, včetně desítek politiků z různých stran.

Osmašedesátiletý Zavascki měl v kauze Petrobras na starosti vyšetřování politiků, uvedla agentura AFP. V posledních týdnech se zabýval svědeckými výpověďmi představitelů stavební firmy Odebrecht, která byla usvědčena, že platila manažerům z firmy Petrobras za udělení milionových zakázek v infrastruktuře.

Zhruba 80 funkcionářů firmy Odebrecht, která je označována za největší stavební konglomerát v Latinské Americe, se v listopadu rozhodlo podepsat s prokuraturou dohodu, že budou vypovídat výměnou za nižší tresty. Brazilský tisk očekává, že jejich výpovědi mohou postavit před soud až 200 politiků z různých politických stran. Podle brazilského tisku je ve výpovědích zmiňován i nynější prezident Temer a vysoce postavení politici dalších latinskoamerických zemí, kde společnost Odebrecht získala zakázky.