Firmy pociťují frustraci, protože čínský trh považují za klíčový, ale zároveň tam čelí rostoucím regulačním snahám. Ještě v roce 2012 označilo Čínu za jednu ze tří předních zemí pro investice 78 procent respondentů, letos už je to jen 56 procent.

Nynější průzkum také ukázal, že 72 procent respondentů považuje pozitivní vztah mezi Čínou a USA za zásadní, 83 procent z nich se ale domnívá, že tento vztah zůstane letos stejný nebo se zhorší. Otázkou pro ně zůstává, jak by taková situace narušila vzájemný obchod.

Zpráva přichází před páteční inaugurací nového amerického prezidenta. Trump již dříve pohrozil, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou, což by otevřelo prostor pro uvalení sankcí na Čínu.

Čínští představitelé naopak slibují, že otevřou více odvětví svého státem ovládaného hospodářství soukromým a zahraničním investorům. V tomto duchu hovořil tento týden na setkání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu i čínský prezident Si Ťin-pching a podobné prohlášení vydala i čínská vláda.

Podle mluvčí čínského ministerstva zahraničí statistiky dokládají, že Čína zůstává pro americké investory atraktivní zemí. Země má přitom snahu se více otevřít. "Stejně tak doufáme, že i dveře všech ostatních zemí jsou spravedlivě otevřené čínským investorům," řekla podle agentury Reuters mluvčí Chua Čchun-jing.