"Nevylučuji budoucí podmořské pátrání v kterékoli oblasti," citovala jej agentura Reuters.

Hledání Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ukončila Austrálie, Malajsie a Čína v úterý po téměř třech letech pátrání. Letadlo zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujícími na palubě; značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Pátrací loď prohledávala prostor 120.000 čtverečních kilometrů západně od australského pobřeží. Vyšetřovatelé před časem doporučili, aby se oblast pátrání rozšířila o dalších 25.000 kilometrů čtverečních severním směrem, australské úřady ale na požadavek nepřistoupily. Dosavadní hledání letadla vyšlo na 160 milionů dolarů (4,1 miliardy Kč).

Skupina příbuzných pasažérů, která si říká Voice 370, rozhodnutí zastavit hledání ostře kritizovala a uvedla, že pátrání musí pokračovat. "Je to nevyhnutelná povinnost vůči všem lidem, kteří využívají leteckou dopravu. Je to v zájmu bezpečnosti létání," napsala skupina v prohlášení. "Skončit v této fázi je nezodpovědné. Svědčí to o šokující nedůvěře v data, nástroje a doporučení řady expertů," dodala skupina.