Dolar po třídenním volnu zažívá výprodej v reakci na to, že Trump označil silný kurz americké měny vůči čínskému jüanu za "smrtící". Dolar vůči euru klesl až na 1,0719 USD, minimum od 8. prosince, a kolem 16:45 SEČ byl na 1,0702 USD se ztrátou 0,9 procenta. Vůči jenu dolar oslabil o jedno procento na 113,03 JPY a jeho index proti koši šesti měn ztrácel 0,7 procenta.

"Dolar je podle nás proti všem hlavním měnám nadhodnocený," řekl agentuře Reuters ekonom německé pojišťovny Allianz Stefan Hofrichter. Dolar od listopadového Trumpova vítězství ve volbách donedávna výrazně rostl v naději na podporu ekonomiky, růst inflace a rychlejší zvyšování úrokových sazeb. V posledních dnech se ale trh zaměřil spíše na Trumpovy ochranářské plány vůči Číně, které dolar oslabují.

Britská libra proti dolaru posílila o 2,7 procenta na 1,2373 USD, smazala pondělní propad a proti počátku roku se dostala do mírného zisku. Britská premiérka vedle úmyslu uskutečnit "tvrdý brexit" oznámila, že dohodu o podobě odchodu Británie z Evropské unie předloží ke schválení parlamentu.

Podle analytiků se Mayové díky šikovným únikům informací podařilo předložit plán "tvrdého brexitu" bez negativních dopadů na trh. "Některé promyšlené úniky z minulých dní připravily investory na to, že Británie odejde z jednotného trhu. Mnozí přitom čekali tvrdě znějící řeč, která libru opět srazí," řekl analytik ETX Capital Neil Wilson.