BAT již v Reynolds American vlastní zhruba 42 procent akcií a v říjnu podal nabídku na převzetí zbylých akcií za 47 miliard dolarů. Reynolds ji zpočátku podle zdrojů agentury Reuters odmítl a BAT konečnou nabídku zvýšil o více než dvě miliardy dolarů. Transakce ohodnocuje celou americkou firmu na zhruba 86 miliard dolarů.

Fúze spojuje do jednoho podniku přední světové značky cigaret, jako je Rothmans, Dunhill, Camel, Lucky Strike nebo Pall Mall. Sloučená skupina vystřídá na místě největší veřejně obchodované tabákové společnosti světa amerického konkurenta Philip Morris International a měla by se stát jedničkou i na americkém trhu.

Převzetím se BAT po 12 letech absence vrací na lukrativní americký trh. Britská skupina navíc získává nové známé značky, které může prodávat na rostoucích trzích, jako je Rusko nebo Turecko. Obě společnosti také spojí aktivity na rychle se rozvíjejícím poli elektronických cigaret.

"Vytvoříme silnější globální podnik na poli tabáku a produktů nové generace s přímým přístupem na nejatraktivnější trhy světa," uvedl ke zprávě šéf BAT Nicandro Durante.

BAT je akcionářem Reynolds American od roku 2004, kdy se společnost R.J. Reynolds Tobacco spojila s firmou Brown & Williamson ze skupiny BAT. Úplné spojení obou podniků označila britská firma za logické a odhadla, že to přinese úspory kolem 400 milionů dolarů ročně.

Akcie Reynolds dnes po zprávě stouply o dvě procenta a od říjnové nabídky na převzetí získaly kolem 18 procent. Akcie BAT zůstaly bez větší změny a jsou zhruba na říjnové úrovni.

Podle zdrojů Reuters dovedla BAT k záměru úplného převzetí Reynoldse transakce, v níž Reynolds předloni koupil firmu Lorillard. Přispěla k tomu i změna poměru tržní hodnoty obou společností - akcie BAT od červnového referenda o vystoupení Británie z EU díky propadu kurzu libry prudce rostly, akcie Reynolds naopak ztrácely.