Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,50 procenta a obchodování uzavřel na 19.954,28 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,28 procenta na 2275,32 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,21 procenta na 5563,65 bodu.

Cena akcií největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil stoupla o procento, akcie jejího konkurenta Chevron posílily o 0,8 procenta. Ceny ropy dnes poprvé za tři dny zamířily vzhůru a připsaly si zhruba tři procenta.

Na devizovém trhu dolar navzdory počátečnímu růstu oslabil. Investory totiž zklamalo, že Trump se na dnešní tiskové konferenci příliš nevěnoval svým plánům na podporu ekonomiky. Euro v závěru obchodování v New Yorku vykazovalo nárůst o 0,3 procenta na 1,0585 USD.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po skončení Trumpovy tiskové konference sestoupil až na 102,28 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 14. prosince. "Trh byl zklamán nedostatkem podrobností o Trumpových plánech v oblasti rozpočtových výdajů," uvedla analytička Kathy Lienová ze společnost BK Asset Management.

Začátkem ledna se dolarový index vyšplhal až na 103,82 bodu, nejvýše za 14 let. Investoři předpokládají, že Trumpovy kroky ve funkci prezidenta podpoří růst ekonomiky Spojených států a přimějí americkou centrální banku (Fed) k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

pmh