Společnost CPI Byty je s 12.500 byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Patří do skupiny CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. V České Lípě se firma od Českolipské teplárenské odpojila v roce 2013 právě kvůli vysokým cenám. Domy teď mají vlastní vytápění - plynová tepelná čerpadla systému vzduch-voda a plynové kondenzační kotle, které jsou umístěné do technického zázemí domů, v některých případech na střechách. Dodávky tepla zajišťuje firma Abastor. "Máme už třetí rok úspory kolem 20 procent ročně," uvedla Winklerová.

Změna dodavatele a způsobu dodávky tepla v České Lípě představovala podle Winklerové pro CPI pilotní projekt. "Už první rok prokázal jednoznačně pozitivní efekt a očekávanou výši úspory," řekla. Z analýz, které si firma udělala v jednotlivých domech napříč ČR, vzešel požadavek nejen na vlastní snížení energetické náročnosti objektů, ale i na snížení jednotkových nákladů dodávaných médií. K podobné investici proto CPI letos přistoupila v Ústí nad Labem, kde dala postavit 32 nových předávacích stanic za 15 milionů korun. Dodávky tepla tam zajišťuje společnost Chelys.

Největším dodavatelem tepla v České Lípě je stále Českolipská teplárenská ze skupiny MVV Energie CZ. Teplem a teplou užitkovou vodou zásobuje 9265 domácností ve městě a 38 v nedaleké Dubé. Dodávky zajišťuje také pro desítky škol, úřadů, obchodních center a dalších subjektů. Na centrální vytápění je v České Lípě napojena zhruba polovina města. Poslední tři roky držela teplárna ceny na stabilní úrovni, domácnosti za gigajoule platily bezmála 712 korun. Pro příští rok zlevnila na 680 korun za gigajoule v České Lípě, v Dubé zlevní teplo o pět procent na 623 korun. "Za zlevněním je hlavně klesající cena plynu," řekl ČTK mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.