"Důvod poklesu stavebnictví je stejný jako v předcházejících měsících, a tak jej není třeba příliš rozvádět. V první řadě je to nedostatek zakázek, především ze strany veřejného sektoru. Loňský boom čerpání peněz z evropských fondů je dávno pryč a nové projekty se rozjíždějí jen velmi pomalu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stejně jako ostatní připomněl, že loňské výsledky stavebnictví ovlivnilo dočerpávání dotací z evropských fondů z programového období 2007 - 2013.

Podle ČSÚ se stavebnictví od ledna do konce října meziročně propadlo o 9,3 procenta, inženýrské stavitelství o 16,7 procenta. "Za letošním prudkým poklesem stojí ovšem nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také například tíživé dopady unijní regulatoriky EIA (posuzování dopadů staveb na životního prostředí), které zpomaluje realizaci řady stavebních projektů," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podotkl, že v neposlední řadě je také třeba zmínit táhlé schvalovací procesy v oblasti stavební výstavby.

Podle developerské společnosti Central Group bytová výstavba stále ještě čerpá z povolení z minulých let. Podle analýzy firmy se ale počty vydaných stavebních povolení z minulých let vyčerpají v průběhu příštího roku. "Ten následující pak může být kritický, pokud politici a úředníci nezmění svůj postoj k povolování nové výstavby," dodala společnost.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše v příštím roce nelze očekávat posun k lepšímu. "Kromě výsledků stavební výroby známe už také tituly a objemy zadaných veřejných zakázek. K tomu je možno již dnes předpovědět, že bude velkým překvapením, když nebude příští rok ještě dramatičtější. Dosud je jejich objem nižší o 15 procent v pozemním stavitelství a o 37 procent v inženýrském stavitelství," uvedl.