"V listopadu počet nezaměstnaných většinou nepatrně vzroste. Ovšem v letošním listopadu bylo relativně příznivé počasí, což dovolovalo prodloužit období sezónních prací," uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Navíc trh práce je nyní podle ní silně utažen a poptávka po technických pracovnících zůstává vysoká.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že roky 2008 až 2013 bez výjimky charakterizoval růst míry nezaměstnanosti mezi říjnem a listopadem. "Předloni se tento trend zvrátil. Míra nezaměstnanosti zůstala v listopadu shodná jako v říjnu. A stejně tak loni. Letos se tento vývoj zopakuje," uvedl. Během celé zimy se podle něj míra nezaměstnanosti nedostane nad 5,5 procenta, i když v dalších měsících poroste. "Trhu práce svědčí svižně rostoucí ekonomika, která je s to generovat dostatek pracovních pozic," dodal.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák očekává stagnaci míry nezaměstnanosti a za celý letošní rok její průměrnou míru na 5,5 procenta. "Zvyšující se počet nabízených pracovních míst a snižující se počet nezaměstnaných, to je stručná charakteristika vývoje na pracovním trhu v posledních třech letech. Výsledkem je skutečnost, že míra nezaměstnanosti v ČR je momentálně vůbec nejnižší v rámci zemí EU," upozornil. V prosinci podle něj kvůli sezónním faktorům podle něj nezaměstnanost dočasně stoupne.