"Podle našeho očekávání by se v následujících měsících mělo maloobchodu dařit. Nezaměstnanost je na dosud nejnižších úrovních, přičemž výrazně rostou i reálné mzdy," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka rostly tržby obchodů v říjnu nejpomalejší za posledních 23 měsíců. "První vločka zimu nedělá a zpomalení růstu maloobchodu je nejspíš jen dočasné," dodal Marek.

V říjnu byl maloobchodní prodej negativně ovlivněn jednak skladbou kalendáře, kdy meziročně chyběl jeden den. "A také novým zákonem o omezení prodejů ve dnech státního svátku, který maloobchodníci pocítili poprvé 28. října. Tyto dva faktory předem naznačovaly, že v říjnu tempo růstu maloobchodních tržeb pravděpodobně zpomalí," dodala analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera maloobchodní tržby rostou v ČR již dva roky silným tempem, které patří mezi ty nejvyšší v rámci zemí EU. "Ve srovnání s dynamikou maloobchodu v celé EU byl růst tržeb v ČR v posledních dvou letech téměř dvojnásobný. Vzhledem k tomu začíná jejich meziroční růst narážet na relativně vysokou srovnávací základu z minulého roku, a meziroční dynamika tak postupně zpomaluje," upřesnil analytik.

Tržby v maloobchodě bez aut v říjnu zpomalily meziroční růst na dvě procenta ze zářijových revidovaných pěti procent. Lidé více než před rokem utratili za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží, naopak klesly tržby za potraviny. Nejvyšším tempem rostl v říjnu internetový prodej.