"V průběhu druhého adventního víkendu jsme zažili vrcholící nákupní horečku. Tržby překonaly rekordy z roku 2015 v řádu desítek procent. Lidé nejvíce kupovali televize, herní konzole s brýlemi pro virtuální realitu, notebooky, mobilní telefony, parfémy, chytré hodinky a paměťové karty," uvedl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz, obchodu s počítači a elektronikou.

Výrazný nárůst tržeb hlásí také slevový portál Slevomat. Podle ředitelky společnosti Marie Chytilové však začne opravdová nákupní horečka až po výplatách. "Od začátku adventu jsme zaznamenali meziroční růst tržeb o 30 procent. Nejvýraznější část tržeb tvoří zážitky. Na dračku jdou all inclusive pobyty na zámku, adrenalinové a sportovní zážitky nebo například předplatné do divadel," sdělila Chytilová. Obrovský zájem je podle ní také o fotodárky.

Zvýšené tržby po výplatě očekává rovněž prodejce elektroniky Datart. Mluvčí firmy Iva Pavlousková uvedla, že počet návštěvníků se oproti minulému týdnu zdvojnásobil, tržby však zatím ne. "Zákazníci si k nám chodí zboží spíše prohlédnout. Předpokládáme, že se pro dárky vrátí po výplatě. Tento víkend zákazníci nejvíce nakupovali kapslové kávovary. Velký zájem byl také o mixéry a kuchyňské roboty," doplnila Pavlousková.

Mírný nárůst tržeb zaznamenaly obchodní domy IKEA, zákazníci nakupovali hlavně svíčky a dekorace z vánoční kolekce. "Zatímco v listopadu zákazníci nakupují větší kusy nábytku, se začátkem adventu už se soustředí více na detaily, menší kusy nábytku a zejména dekorace," dodala mluvčí společnosti Zdenka Pecková. IKEA rovněž začala s prodejem vánočních stromků.

Síť kamenných obchodů a e-shopu s elektronikou Euronics o víkendu zvýšila tržby meziročně o pětinu. Lidé měli podle mluvčí společnosti Lenky Mastešové největší zájem o nositelnou elektroniku, konkrétně chytré hodinky. Dále o kuchyňské roboty a televize.

Velká část nákupů v obchodních domech Globus je několik posledních dní ve znamení čokoládových figurek, cukrovinek a ovoce pro mikulášskou nadílku. "Zvýšený zájem je patrný o suroviny na pečení vánočního cukroví. Stále rostou také prodeje vánočních dekorací a osvětlení," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Tržby vzrostly také Internetovému obchodu Kasa.cz. Podle produktového manažera společnosti Petra Štursy ale minulý víkend se slevami v rámci Černého pátku překonán nebude. "Mezi nejprodávanější zboží patří notebooky, mobilní telefony, tablety, LED televize, sušičky a pračky," dodal Štursa.