"Nutně potřebujeme v EU strukturální reformy. Naneštěstí, mnozí by upřednostnili odložení těchto rozhodnutí. Každý politik se pokouší odkládat nepohodlná řešení, ale zpoždění dnes jen znamená více bolesti zítra," uvedl Schäuble, podle kterého unie potřebuje zlepšit svou konkurenceschopnost.

Podle německého ministra financí státy udělaly mnoho pro stabilizaci eura, ale musejí pokračovat v práci s cílem minimalizace rizik v bankovním sektoru a v otázce nastolení unie kapitálových trhů. Dodal, že členské země EU by se rovněž měly držet dohodnutých rozpočtových kritérii, která zajišťují stabilitu v eurozóně. Monitorování rozpočtů zemí platících eurem by podle něj mohl místo Evropské komise částečně vykonávat Evropský stabilizační mechanismus.

Schäuble se rovněž vyslovil za výraznější roli EU ve snaze dosáhnout stabilitu sousedících regionů. "Musíme dělat více ohledně nastolení stability v sousedících regionech, včetně Ukrajiny. Musíme rozvíjet investiční podmínky a dát vyhlídky těmto regionům. Pokud tak neučiníme, lidé budou prchat před hladomorem, zatímco násilí a chudoba budou jenom pokračovat," řekl ministr. V projevu před účastníky konference obhajoval také posílení vojenské spolupráce mezi členskými státy unie a myšlenku prohloubení kooperace mezi tajnými službami.