Zkouška začala ve 22:00, most bude pro dopravu uzavřen do čtvrtka 27. října do 07:00. Objížďka je vedena ulicemi Marie Majerové, Kpt. Jaroše, Míčova a Táborská. Kvůli zajištění zázemí pro techniku je do čtvrtečních 08:00 uzavřeno také parkoviště před mostem.

Přibližně 100 metrů dlouhý most přes Týnské údolí, který byl postaven v roce 1983, patří městu. "Most není v havarijním stavu, ale technicky na tom není nejlépe. Objevují se poruchy na izolaci mostu, konstrukcí prosakuje voda," řekl Novák.

Statik navrhl čtyři zatěžovací polohy, dvě ve středním poli, dvě v polích krajních. Ve středových polích bude celkové zatížení 80 tun, v krajních polích 92 tun. "V každém z polí jsou umístěny měřicí body. Na pole najede zátěž a pomocí výpočetní techniky a senzorů se bude sledovat pohyb konstrukce do doby, než ustane. Poté zátěž odjede a bude se monitorovat návrat. Toto se bude opakovat celkem čtyřikrát," popsal Novák průběh zkoušky.

Radnice v Třebíči vlastní a spravuje celkem 14 mostů. Průběžné prohlídky se dělají každoročně, v intervalu dvou let prodělávají mosty takzvanou hlavní mostní prohlídkou. Zátěžová zkouška se v Třebíči dělá vůbec poprvé. "Při poslední hlavní mostní prohlídce nám bylo doporučeno zahájit přípravu rekonstrukce mostu, což tímto činíme," řekl Novák. Díky zátěžové zkoušce technici přesně zjistí technický stav mostu, na jehož základě budou moci stanovit rozsah opravy. Výsledky měření budou podkladem pro projektovou dokumentaci. Termín zahájení opravy mostu stejně jako potřebné náklady podle Nováka zatím nejsou známy.