Stavaři převezmou staveniště pravděpodobně příští měsíc, ale práce se naplno rozběhnou až na jaře. Potrvají dvě stavební sezony. Auta budou zatím dál jezdit v nynější trase.

Starosta Pohledu Milan Klement ČTK řekl, že se tato akce připravovala léta. "Samozřejmě jsme moc rádi, že nebezpečný úsek v Rouštanech zmizí. Nejvíc to ohrožuje nás z Pohledu, protože tam jezdíme nejčastěji," uvedl.

Po silnici I/34 proudí doprava z Havlíčkova Brodu na Pardubice. U Pohledu na tuto trasu navazuje hlavní tah I/19 směřující do Žďáru nad Sázavou. Úsek dlouhý 2,89 kilometru, který se bude přestavovat, obsahuje nebezpečnou křižovatku, klesání a zatáčku, dopravnímu zatížení nevyhovuje. Podle webu ŘSD nová část silnice povede přes most, který bude postaven přes Rouštanský potok. U Pohledu vznikne okružní křižovatka. Při stavbě musejí být také provedeny přeložky plynovodu; územím vedou plynovody o velmi vysokém tlaku.

Vysočinou prochází přes 400 kilometrů státních silnic I. třídy. Na tahu I/34 pracují dělníci už od loňska u Pelhřimova, kde budují 5,4 kilometru nové silnice. Tranzitní dopravy se díky tomu zbaví tři vesnice, Ústrašín, Ondřejov a Myslotín, které nyní tento hlavní tah od Pelhřimova směrem na Jindřichův Hradec protíná. Podle údajů na stránkách ŘSD by měla být nová část tohoto tahu zprovozněna v červenci příštího roku. V tomto případě jde o stavbu za 448 milionů korun bez DPH, již provádí Sdružení Božejov tvořené firmami Swietelsky stavební, Strabag a Colas.

Věra Stejskalová dr