V Maďarsku podle průzkumu společnosti ManpowerGroup hlásí potíže při hledání zaměstnanců rekordních 57 procent podniků. Oproti loňskému roku to představuje nárůst o deset procentních bodů, napsala agentura Reuters.

"(Maďarské podniky) soupeří o pracovníky nejen s místními konkurenty, ale také se zaměstnavateli v západní Evropě i v sousedních zemích," uvedl místní manažer společnosti ManpowerGroup László Dalányi. Dodal, že největší nevýhodou Maďarska je nízká úroveň mezd, kvůli které je obtížné udržet či přilákat talentované pracovníky.

"Maďarské firmy cítí, že zvýšení mezd by ohrozilo jejich konkurenceschopnost. Nedostatek pracovní síly však dosáhl takové míry, že konkurenceschopnost rovněž poškozuje," uvedl Dalányi.

Průzkum ukázal, že třetina maďarských podniků není schopna zaplnit volná pracovní místa, protože na dané pozice se nikdo nehlásí. Další třetina pak má s obsazováním pracovních míst potíže kvůli nedostatečné kvalifikaci uchazečů.

Zaměstnavatelé mají problémy se sháněním manuálních pracovníků, jako jsou tesaři, elektrikáři, instalatéři i řidiči. Panuje ale také nedostatek lékařů, odborníků na informační technologie či účetních. Zhruba třetina firem se podle průzkumu snaží nedostatek pracovních sil řešit zvyšováním kvalifikace svých zaměstnanců.