"Je to klíčový bezpečnostní systém. Bez elektřiny je jaderná elektrárna velmi zranitelná. Proto hlavních dieselgenerátorů máme v Temelíně hned deset a jejich stav pečlivě sledujeme," uvedl. Při dvouhodinovém testu dieselový generátor vyrobil množství elektřiny, které by stačilo 60 českým domácnostem na měsíc.

Vzhledem k velké důležitosti těchto přístrojů o ně Temelín podle mluvčího pečuje s mimořádnou obezřetností. Tomu odpovídá třeba to, že jsou generátory uloženy v seizmicky odolných budovách. "Jejich odolnost je stejná jako odolnosti budovy, která chrání reaktor. To znamená, že zvládnou zemětřesení 5,5 stupně Richterovy stupnice, což je asi stokrát víc, než bylo v blízkosti elektrárny kdykoli zaznamenáno," dodal Sviták.

Ke generátorům má přístup pouze člověk s příslušným oprávněním. I tak se vše děje pod dohledem a za souhlasu temelínské ochranky. Uvnitř objektu je pak 7,5 metru dlouhý a 82 tun vážící lodní naftový motor o objemu 720 litrů. Výkon 6300 kW odpovídá přibližně 60 osobním automobilů. Za hodinu dieselový agregát spotřebuje 1500 litrů nafty. "Podzemní nádrže vystačí na dva dny provozu. Pak je možné naftu do dieselgenerátorů doplňovat ze dvou zásobníků vzdálených necelý kilometr," řekl Jaroslav Mleziva, systémový správce temelínských dieselových generátorů. Vlastní zásoba nafty vystačí elektrárně na měsíční provoz jednoho záložního agregátu.