Prezident je nyní v zahraničí. Na své facebookové stránce Biya vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým. Dodal, že instruoval vládu, aby poskytla plnou pomoc těm, kteří přežili, a zahájila vyšetřování příčin neštěstí.

Podle svědků, k nimž patří i reportér agentury Reuters, který vlakem cestoval, zaměstnanci dráhy k soupravě s devíti vagony připojili před odjezdem z Yaoundé další vozy. Zatím není jasné, zda tato skutečnost přispěla k nehodě.

Cestujících bylo v pátek více než obvykle - na dálnici mezi hlavním městem a přístavem Douala se totiž kvůli silným dešťům zřítila část silnice a na cestě zůstaly zablokovány stovky aut. Podle agentury AP bylo ve vlaku 1300 lidí místo obvyklých 600.

Společnost Camrail, která je divizí francouzské průmyslové skupiny Bollore, v prohlášení uvedla, že spolupracuje s kamerunskými úřady, aby zajistila péči o zraněné a podporu rodinám obětí. Současně bylo zahájeno vyšetřování, které má zjistit příčinu nehody.

Vykolejení vlaků není na afrických železnicích výjimkou. Zejména v centrální části kontinentu je příčinou chabá údržba kolejí a nedodržování bezpečnostních pravidel.