Zlepšení ratingu na stabilní znamená, že Francii v nejbližší době nehrozí zhoršení ratingu. Agentura dodala, že stabilní výhled je odrazem pozvolného zavádění reforem daňového systému a zákoníku práce. Reformy by podle ní měly podpořit tvorbu pracovních míst, konkurenceschopnost a veřejné finance.

Francouzská socialistická vláda v červenci prosadila v parlamentu reformy navržené tak, aby pracovní zákony ve Francii byly pružnější. Mimo jiné umožňují firmám snadněji přizpůsobovat mzdové a pracovní podmínky svým potřebám. Loni byl schválen zákon, který umožnil deregulaci mnoha sektorů ekonomiky a uvolnil pravidlo, podle něhož musely být v neděli zavřené obchody.

Ministr financí Michel Sapin rozhodnutí ratingové agentury vítá. "Reformy, které jsme zavedli, se vyplácejí. Všechny ratingové agentury teď vyhlídkám Francie důvěřují," uvedl ministr podle agentury Reuters.

Rozhodnutí ratingové agentury přichází šest měsíců před prezidentskými volbami, které nepopulární socialisté podle dosavadních průzkumů veřejného mínění zřejmě prohrají.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.