"Evropská centrální banka podle očekávání neprovedla žádnou změnu současného nastavení měnové politiky. Její šéf Mario Draghi ale uvedl, že kvantitativní uvolňování může být jakkoliv upraveno na následujících setkáních včetně prodloužení. Po komentáři se euro zhroutilo na sedmiměsíční minimum. Evropským akciím ale takovýto výstup vyhovoval. Evropské burzy předvedly za týden jednoprocentní růst," komentoval vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Fortuna, která přišla o tři procenta na 89,2 Kč. Fortuna oznámila, že bude sponzorovat český fotbal. Tato smlouva bude znamenat významné zatížení na straně nákladů. Investoři to vnímají obezřetně s ohledem na nejistý přínos.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla O2 CR, která přidala 7,6 procenta na 235 Kč. Investoři vyhlížejí výsledky, které budou zveřejněny příští úterý. Současně se podle Vaníčka spekuluje o rebalancování indexů MSCI, které výrazně ovlivňuje rozkolísanost akcií.

I v příštím týdnu se trh opětovně zaměří na výsledkovou sezonu. Půjde o jeden z nejživějších týdnů, co se objemu zveřejňovaných výsledků týče. Prozatím jsou zveřejnění kvartálních čísel firem pro trh pozitivní vzpruhou. "Nadále však zůstáváme obezřetní i pro příští týden. Jen připomínáme, že domácí trh bude zkrácen o páteční svátek," upozornil analytik.