Celkem 53 procent lidí se domnívá, že novela zákona ochraně spotřebitelů moc nepomůže. Na 35 procent si myslí, že pomůže a 12 procent neví. Na otázku, jak moc je zákon přísný, odpovědělo 46 procent, že je návrh mírný. Na 35 procent míní, že je přísný a podle zbývajících 19 procent v něčem pomůže a v něčem nikoli. Celkově se 51 procent respondentů přiklání k tomu, že pročistí trh od nekalých praktik.

"Z ankety vyplynulo, že Češi jsou spíše skeptičtí k novele zákona, nicméně celkově vnímají, že dojde k pročištění trhu od nekalých praktik," komentoval výsledky obchodní ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička.

Zákon přinese nutnost registrovat poskytovatele u ČNB, vázaní obchodní zástupci budou muset pracovat jen pro jednu firmu. Dále bude novela znamenat, že všechny firmy budou muset prověřovat bonitu zákazníka. Zákon také stanovuje požadavek na základní kapitál dvacet milionů korun. Konvička věří, že počet nebankovních poskytovatelů se sníží ze současných 60.000 na stovky, maximálně tisíce poskytovatelů.

Spotřebitelé budou mít díky zákonu možnost splatit dluh kdykoliv. Výrazně také omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů.