"Je tady pro ně obrovský prostor, na kterém mohou předvést růst," řekl k výsledkům podniku šéf investiční společnosti Global Equities Research Trip Chowdhry. Trh cloudových služeb, které zahrnují ukládání dat na vzdálených úložištích, budou mít podle něj téměř celý pod kontrolou Microsoft a jeho větší rival Amazon.

Tržby v segmentu Intelligent Cloud, přes který Microsoft prodává počítačové služby a úložný prostor podnikovým zákazníkům, vzrostly o 8,3 procenta na 6,38 miliardy dolarů (157,8 miliardy Kč). To je nad očekáváním analytiků, kteří je v anketě agentury FactSet StreetAccount v průměru odhadovali na 6,27 miliardy USD. V těchto službách je Microsoft na druhém místě na světě za společností Amazon. Obě společnosti soupeří s konkurenty Alphabet, do které patří Google, IBM a Oracle.

"Microsoft je unikátně připraven na svět hybridních cloudových služeb... protože s divizí Azure se může přesouvat z datového centra až nahoru k veřejným cloudovým službám," sdělila analytička společnosti Cross Research Shannon Crossová.

Akcie Microsoftu v reakci na výsledky zpevnily o 5,8 procenta a dostaly se na 60,59 USD.

Pod vedením současného šéfa, kterým je Satya Nadella, se Microsoft zaměřuje cloudové služby a mobilní aplikace. Růst v tradičních aktivitách, což je pro Microsoft zejména výroba softwaru, se totiž zpomaluje. Nadella rovněž stojí za největší akvizicí, jakou kdy Microsoft ve své historii provedl, a sice za nákupem profesní sítě LinkedIn za 26,2 miliardy dolarů (648 miliard Kč). Dohodu uzavřel v červnu.

Světový odbyt osobních počítačů ve třetím kalendářním čtvrtletí meziročně klesl o 3,9 procenta, ukázala poslední data výzkumné společnosti IDC. To je mnohem méně než pokles o 7,1 procenta, který firma odhadovala dřív.

Tržby v divizi, která zahrnuje operační systém Windows a mobilní komunikace, v nichž se Microsoftu dlouhodobě příliš nedaří, klesly o 1,8 procenta na 9,29 miliardy dolarů (229,7 miliardy Kč).

Čistý zisk za čtvrtletí klesl na 4,69 miliardy dolarů (116 miliard Kč) z 4,90 miliardy USD před rokem. Na jednu akcii tak připadá zisk 60 centů ve srovnání se ziskem 61 centů ve stejném období loni. Bez zahrnutí jednorázových a dalších mimořádných položek Microsoft vydělal na jednu akcii 76 centů, zatímco analytici v anketě agentury Thomson Reuters čekali v průměru 68 centů.

Srovnatelné tržby ve čtvrtletí dosáhly 22,33 miliardy USD (552,2 miliardy Kč), což je rovněž nad průměrnými odhady analytiků. Ti čekali, že tržby dosáhnou 21,71 miliardy USD.