Soukromé rozhlasové stanice na Slovensku musejí pod hrozbou pokut od dubna vyčlenit na slovenskou hudbu minimálně 20 procent a od roku 2017 alespoň čtvrtinu z času odvysílaných písniček. Pro veřejnoprávní rozhlas byl stanoven ještě vyšší limit. Provozovatelé rádií také musejí alespoň pětinu z vymezeného času na slovenskou hudbu vyhradit produkci mladší pěti let.

Z údajů licenční rady vyplývá, že kvóty nedodržela dvě menší rádia a také jedna z rozhlasových stanic veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska, která je podle dřívějšího průzkumu šestým neposlouchanějším rádiem na Slovensku. Vůči dvěma dalším vysílatelům licenční rada zahájila řízení za to, že jí nedodali požadované podklady.

"Dodržování povinnosti jsme zatím vyhodnocovali jen na základě zaslaných statistik. V případě několika vysílatelů rada za dodržení kvóty považovala i podíl těsně pod 20 procenty," uvedl předseda licenční rady Miloš Mistrík.

Za nedodržení zákona ohledně kvót na slovenskou hudbu hrozí rozhlasovým stanicím v zemi pokuta od 99 do 1659 eur (2670 až 44.800 korun).

Rozhlasové stanice stanovení limitů dříve kritizovaly a označily je za zásah do podnikání. Tvrdily, že kvóty jsou na možnosti slovenské hudební scény nastaveny moc vysoko. Většina nejposlouchanějších rádií výjimku z kvót nedostala.

Slovenský generální prokurátor dříve v tomto roce podal ústavnímu soudu návrh, aby kvóty na slovenskou hudbu vyhlásil za protiústavní. Podle šéfa slovenské prokuratury jsou kvóty v rozporu hned s několika články slovenské ústavy i s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. O podnětu soud zatím nerozhodl.