Nové údaje ukázaly, že podniky snížily investice do staveb a vybavení méně, než se odhadovalo, a více investovaly do výzkumu a vývoje. Celkové firemní investice vzrostly o jedno procento, což byl jejich první nárůst od loňského třetího čtvrtletí. Podle analytiků to naznačuje, že pokles investic pod tlakem dvouletého propadu v energetickém sektoru je u konce.

Spotřebitelské výdaje se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 4,3 procenta. Tento ukazatel ekonomové pozorně sledují, protože výdaje spotřebitelů se na americkém HDP podílejí zhruba dvěma třetinami. Růst vývozu překonal růst dovozu natolik, že obchodní bilance přispěla k růstu HDP nejvíce od třetího čtvrtletí 2014.

Největší světová ekonomika vykazuje slabý růst od druhého pololetí loňského roku a tempo růstu ve druhém čtvrtletí zůstalo rovněž hluboce podprůměrné. To poskytuje munici argumentům republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož ekonomika za osmileté vlády Baracka Obamy celkově ztratila tempo. Ekonomové ale vesměs odhadují, že v tomto čtvrtletí ekonomika oživí a poroste tempem zhruba tří procent.

Na uvažování centrální banky (Fed) ohledně úrokových sazeb dnešní údaje zřejmě žádný větší vliv mít nebudou, řekli analytici agentuře Reuters. Fed zatím zvýšil základní sazbu z rekordního minima těsně nad nulou loni v prosinci a kvůli slabému hospodářskému růstu v USA i ve světě se zatím dalšího kroku v tomto směru zdržuje. Jeho činitelé ale naznačují, že základní sazba se opět zvýší do konce tohoto roku, podle většiny analytiků nejspíše v prosinci.

Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, který ale po pár minutách začaly umazávat.