Zhoršení prognózy odráží hlavně zpomalení růstu v Číně a Brazílii, ale i zpomalení dovozu do Spojených států.

Příští rok se má obchod podle nové prognózy zvýšit o 1,8 procenta až 3,1 procenta. V předchozí, dubnové prognóze ještě WTO čekala zvýšení obchodu o 3,6 procenta.

Nová čísla by měla být pro vlády budíčkem, řekl generální ředitel WTO Roberto Azevedo. "Musíme se ujistit, že se to nepřemění ve špatnou politiku, která by situaci ještě zhoršila, nejen z perspektivy obchodu, ale i z pohledu tvorby pracovních míst a ekonomického růstu a rozvoje, které jsou tak úzce spojené s otevřeným obchodním systémem," prohlásil šéf WTO.

Zpráva také zdůrazňuje obavy, že po dlouhém období růstu v důsledku globalizace a důvěry v globální obchod se vlády v období ekonomických potíží stále více snaží chránit svůj vlastní průmysl a ekonomiku čím dál víc táhne domácí spotřeba. Ačkoli všechny vlády popírají protekcionismus, obchod již nepřekonává hospodářský růst, jak tomu bylo dříve.

Podle Azeveda by výhody obchodu měly být v širším měřítku sdílené, systém by měl více zahrnovat chudé země, malé firmy, okrajové skupiny a podnikatele. To je zjevný náznak souhlasu s antiglobalizačními aktivisty, kteří tvrdí, že uzavřená jednání o obchodu jsou exkluzivně zaměřena na pomoc velkým podnikům.

WTO v posledních letech odhady růstu snižovala, její prognózy ekonomického oživení se ukazovaly jako příliš optimistické. Globální obchod v letošním roce poroste o méně než tři procenta již pátým rokem za sebou, což je nejdelší takové období od 80. let.

V posledních třech desetiletích globální obchod rostl dvakrát rychleji než hrubý domácí produkt (HDP) světa. V roce 2009 globální obchod kvůli finanční krizi prudce klesl a znovu se začal zotavovat až v roce 2010. Od té doby roste jen velmi pomalu a loni poprvé od krize jeho hodnota klesla, i když je to zejména důsledkem růstu dolaru a propadu cen komodit.

Podle posledního odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) má globální ekonomika letos vykázat růst o 3,1 procenta. Na příští rok se však očekává zrychlení tempa růstu na 3,4 procenta.