Členské firmy České leasingové a finanční asociace, vesměs finanční instituce z bankovních skupin, poskytly ve 2. čtvrtletí formou osobních půjček, revolvingových úvěrů a financování v místě prodeje o 13,8 procenta víc peněz než ve stejném období loni. Na financování osobních aut poskytly pomocí spotřebitelských úvěrů meziročně pak o 23,3 procenta více peněz.

Největší meziroční růst zaznamenaly polský trh (44,1 procenta), rumunský (30,1 procenta) a portugalský trh (24,6 procenta). Výrazně rostly i největší evropské trhy, a to italský o 18,7 procenta, španělský o 14,1 procenta, německý o 17 procenta a britský o 8,1 procenta. Naopak na švédském trhu došlo k prudkému meziročnímu poklesu o 51,6 procenta.

Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů byla v letošním druhém čtvrtletí v Evropě financována osobní auta za 26,6 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 13,2 procenta. Nejsilnější meziroční nárůst ve financování osobních vozů pro domácnosti nahlásily Portugalsko (32,2 procenta), Finsko (24,3 procenta), Španělsko (20,6 procenta), Itálie (18,7 procenta) a Německo (15,6 procenta).

"Růst trhu zaznamenaný členy Eurofinas výrazně překonal nárůst soukromé spotřeby, který v druhém čtvrtletí činil v EU přibližně dvě procenta. Zároveň ale existují důvody k ostražitosti před možnými změnami, například ve výdajích na zboží dlouhodobé spotřeby, ve spotřebitelské důvěře i v oblasti úrokových sazeb, které jsou v současnosti na velmi nízké úrovni. Právě tyto faktory přispěly k poptávce po spotřebitelských úvěrech," uvedla hlavní poradkyně Eurofinas pro statistiku a ekonomické záležitosti Jurgita Bucyteová.