Loni bylo za oba prázdninové měsíce zemřelých při nehodách 147, letos jich ubylo o 15 procent. V červenci zahynulo 61 lidí a v srpnu zatím 64. Zároveň je to podle statistik policie za jednotlivé měsíce, které má ČTK k dispozici, nejméně mrtvých za červenec a srpen od roku 1990.

Pokles počtu úmrtí oproti loňsku byl o prázdninách nejvýraznější v červenci, a to o 19. Velký podíl na tom mělo podle Lercha počasí. "Červenec nebyl tak výrazně teplý jako loňský. Zejména ta druhá polovina července byla loni velmi teplá, tehdy jsme zaznamenali několik velmi tragických nehod po přejetí do protisměru. V letošním roce jich tolik nebylo," řekl.

Pomohlo podle něj také to, že se hodně mluvilo v médiích o nebezpečnosti situací, kdy řidiči v létě nevěnují dostatek pozornosti provozu, třeba kvůli únavě v horku či při dlouhé cestě na dovolenou s rodinou. "Zejména na delších cestách, kterých jsme se nejvíce obávali a kde v loňském roce byly velké rodinné tragédie, jsme letos v červenci takové nehody nezaznamenali," doplnil ředitel dopravní policie.

Také větší počet uzavírek na silnicích všech tříd podle Lercha přispěl ke snížení počtu obětí nehod. Provoz sice kvůli dopravním omezením zhoustl, ale jeho zpomalení zároveň zmírnilo následky havárií.

V minulém roce byly ovšem prázdniny ještě tragičtější, než ukazují čísla za červenec a srpen 2015. Začátek prázdnin, tedy jedno z nejrizikovějších období na silnicích, totiž připadl ještě na červen.

Mnohé základní a střední školy rozdávaly loni vysvědčení už v pátek 26. června a na zbytek června dostali žáci ředitelské volno. První prázdninový víkend, kdy pravidelně přibývá nehod kvůli odjezdům na dovolené, si pak od pátku 26. června do neděle 28. června tehdy vyžádal 12 mrtvých. Letošní meziroční pokles úmrtí o prázdninách by tak byl se započítáním konce června 2015 ještě výraznější.

Z jednotlivých regionů byly letos podle předběžných údajů prázdniny nejtragičtější ve Středočeském kraji, kde zemřelo při nehodách 27 lidí. Středočeský kraj je ale také nejlidnatějším regionem Česka a dopravní křižovatkou, která spojuje řadu dálnic i hlavní železniční koridory. Nejméně obětí bylo v Karlovarském kraji, dvě. Navíc v regionu úmrtí výrazně ubylo, loni tam o prázdninách zemřelo sedm lidí.

Jednou z nejtragičtějších nehod těchto prázdnin byla se třemi oběťmi srážka osobního auta a dodávky u Tvarožné na Brněnsku na začátku července. Na místě tehdy v osobním autě zahynula devětadvacetiletá žena a její tříleté dítě, další šestileté dítě pak zemřelo v nemocnici. Z posádky vozu přežil srážku jen sedmatřicetiletý otec se středně těžkými zraněními. Řidič dodávky, který zřejmě nedal autu přednost, byl lehce zraněn.

Počet obětí nehod za červenec a srpen v ČR:

ČervenecSrpenCelkem
20126674140
20137165136
20147458132
20158067147
20166164*125

* ke 30. srpnu

Zdroj: Policie ČR