Mluvčí amerického obchodního zmocněnce podle agentury Reuters řekl, že "vyjednání v podstatě zaznamenávají stálý pokrok". Mluvčí Bílého domu Josh Earnest pak dnes sdělil, že sám Froman pojede v polovině září do Evropy, aby jednání posunul dál.

"Předpokládám, že až v polovině září pojede (Froman) do Evropy, že se tam zúčastní podstatných diskusí, a doufejme, že zaznamenáme nějaký pokrok," citovala Earnesta agentura Reuters.

Američané a Evropané o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) jednají už tři roky. Obě strany chtěly dokončit rozhovory do konce tohoto roku, všechny sporné body se ale zatím vyřešit nepodařilo. Státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl dnes médiím sdělil, že nynější rozhovory o dohodě je třeba zastavit, aby mohly začít znovu a na dobrých základech.

Bílý dům dal v noci na dnešek na srozuměnou, že Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody do konce letošního roku. Podle mluvčího Bílého domu bude nutné vyřešit některé "dost ožehavé" věci a prezident Barack Obama a jeho tým jsou odhodláni to udělat.