"Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti a veškeré okolnosti události dále prověřují," uvedla Pátková. Podle Drápala je vyšetřování zatím na začátku, ale s největší pravděpodobností jeden ze strojvůdců nedodržel předpisy a nevyčkal na křižování obou vlaků.

Policistům byla nehoda oznámena v 07:36. Vlaky se srazily na úzkokolejné železniční trati mezi Jindřichovým Hradcem a Obrataní poblíž Chvalkova na Pelhřimovsku. V jednom z vlaků bylo zraněno šest cestujících, z toho tři děti, a strojvedoucí. Ve druhém vlaku v době srážky žádní cestující nebyli, zraněni ale byli strojvedoucí a vlakvedoucí. "Podle našeho mínění byl systém výhybek v pořádku. Příčinu ale zjišťuje inspekce a policie," řekl ČTK Pavel Matlas ze společnosti, která trať provozuje.

Jindřichohradecké místní dráhy se během výluky snažily na dráze zajistit náhradní provoz a vozily cestující i vlastními automobily. Podle Drápala vlaky při srážce nevykolejily. Škoda na obou soupravách se předběžně odhaduje na 800.000 korun.

bjr ppe jpt hj