Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

"Bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehává jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat," citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

Mluvčí Evropské komise v pondělí novinářům řekl, že vyjednávání nyní vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos.

Mluvčí také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá, neboť zpřístupnila řadu svých materiálů k jednáním.

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.

pmh