Instalace kamerového systému už začala v červenci. Pokračovat bude pracemi v tunelových tubusech ještě v říjnu a v polovině listopadu. "V těchto termínech bude krátkodobě uzavřena vždy pouze jedna tunelová trouba, v druhé bude zajištěn obousměrný provoz. Systém bude dokončen, kalibrován a certifikován v polovině prosince," dodal mluvčí.

V tunelu Klimkovice se pak začne měřit úseková rychlost ve všech jízdních pruzích v celé délce tunelu a okamžitá rychlost na vjezdu do tohoto úseku. "Spolu s tím bude možné detekovat vozidla převážející nebezpečné náklady. Jde o opatření vycházející z požadavku policie. Cílem je zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu v tunelu Klimkovice," dodal Studecký.

Podle něj správcem systému bude po jeho zprovoznění ŘSD. "Přestupky bude řešit příslušná obec s rozšířenou působností. Jde o stejný princip jako na D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou," dodal.

Zařízení instalované v tunelu bude obsahovat indukční smyčky detekující průjezdy vozidel, vozovkové piezoelektrické snímače detekce náprav a kamerové systémy s vysokým rozlišením rozpoznávající registrační značky projíždějících vozidel. Systém tak také umožní okamžité porovnávání registračních značek projíždějících automobilů s databází odcizených vozidel. Systém bude také rozpoznávat mezinárodní identifikační značky umístěné na vozidlech převážejících nebezpečné náklady.