Firmy plánují zavádět analýzu interních dat, takzvaných big dat (62 procent), datovou integraci s obchodními partnery (49 pct), počítačovou virtualizaci a simulaci (46 procent) a autonomní roboty (32 pct).

Téměř 94 procent respondentů uvedlo, že se s pojmem Průmysl 4.0 již setkalo. Skoro dvě třetiny z nich si čtvrtou průmyslovou revoluci spojují s propojováním internetu věcí, služeb a lidí a téměř ve stejné míře také se současným trendem digitalizace. Jako horizontální a vertikální systémovou integraci si Průmysl 4.0 představuje 42 procent společností.

Hlavní očekávaný přínos Průmyslu 4.0 vidí manažeři ve zvýšení efektivity práce. "Pozitivní pohled na Průmysl 4.0 je třeba v rámci organizace prosadit jako příležitost a prostřednictvím konkrétních pilotních projektů jej dostat do každodenních úkolů, zařadit ho na každodenní agendu," upozornil manažer podnikového poradenství EY Jan Burian.

Ve zvyšování flexibility výroby se očekávání zatím nenaplňují. Společnosti totiž zavádějí pouze dílčí prvky Průmyslu 4.0 (dílčí robotizace, práce s RFID identifikací nebo využití omezené části výrobních dat) a žádná výrobní společnost zatím neaplikuje uceleně a koncepčně celkový přístup k zavedení Průmyslu 4.0, doplnil vedoucí partner podnikového poradenství EY Petr Knap.

Se zaváděním nástrojů a technologií Průmyslu 4.0 má zkušenosti pouze třetina společností. Polovina z nich již zavedla datovou integraci s obchodními partnery, 45 procent pak analýzu interních dat (big data) a stejné procento také počítačovou virtualizaci a simulaci. Aditivní výrobu (například 3-D tisk) zavedlo 41 procent společností.

Vysoké investice jsou podle respondentů jednou z největších překážek zavedení prvků Průmyslu 4.0. Z tohoto důvodu společnosti očekávají subvence od státu. Firmy považují za klíčové překážky zavádění nástrojů a technologií Průmyslu 4.0 vedle investičních výdajů (57 procent) také nedostatek kvalifikovaného personálu (57 procent), bezpečnost dat (27 procent) a nedostatečné povědomí o Průmyslu 4.0 (24 procent).

Na šest z deseti výrobních společností považuje za nejužitečnější krok podpory čtvrté průmyslové revoluce ze strany státu definování plánu investičních pobídek. Na 44 procent by uvítalo podporu nových studijních oborů zaměřených na interdisciplinární integraci a mezioborové zkušenosti, více než třetina respondentů očekává podporu státu při budování klíčové sdílené ICT infrastruktury. Současnou úroveň standardizace Průmyslu 4.0 v ČR považuje za nedostatečnou více než 56 procent společností.