Zastávky na znamení zavedl dopravní podnik po zhruba dvacetileté pauze loni na konci srpna. Učinil tak nejen na základě pozitivních zkušeností z jiných měst, ale s návrhem na zřízení některých zastávek na znamení přišli tehdy i sami starostové městských obvodů. V první fázi bylo takto vyčleněno celkem 15 zastávek na autobusových linkách 46, 47 a 51 a systém se rok testoval. Nyní se jejich počet podstatně rozšíří.

Zastávky na znamení mají pomoci nejen větší plynulosti dopravy, protože se zkrátí doba cestování, ale mají vést i ke snížení nákladů. Právě při rozjezdech je totiž největší spotřeba energie. Zastávky na znamení už nebudou jen na autobusových linkách, ale nově i na některých trolejbusových spojích.

Princip dosavadního fungování se nemění. Vozidlo na zastávce zastaví, pokud se v jejím prostoru viditelně nachází alespoň jedna osoba nebo již na zastávce stojí jiné vozidlo. V případě vystupování z vozidla musí cestující včas před zastávkou signalizovat řidiči vozidla, že chce vystoupit. Může tak učinit několika způsoby - stisknout tlačítko "znamení k řidiči", dlouze zmáčknout tlačítko stop nebo použít tlačítko pro otvírání dveří.

Seznam linek i s názvy zastávek na znamení je zveřejněn také na stránkách dopravního podniku www.dpo.cz.