BOJ téměř zdvojnásobí roční nákupy tzv. burzovně obchodovaných fondů (ETF) na šest bilionů jenů (1,4 bilionu Kč) ze současných 3,3 bilionu jenů. Banka rovněž zdvojnásobí velikost úvěrového programu v amerických dolarech, který má podpořit operace japonských firem v zahraničí, na 24 miliard USD (585,8 miliardy Kč).

Rozhodnutí o dalším uvolnění měnové politiky přichází poté, co japonský premiér Šinzó Abe na počátku tohoto týdne oznámil, že vláda chce podpořit ekonomiku dalšími opatřeními v hodnotě 28 bilionů jenů. Bude však zřejmě zklamáním pro investory, kteří po oznámení stimulačních opatření vlády čekali, že banka přijde s odvážnějšími kroky.

Banka dodala, že důkladně posoudí účinek záporných sazeb a svého masivního programu nákupu aktiv na svém příštím zasedání. To naznačuje, že by mohla přistoupit k úpravě své politiky.

BOJ rovněž v prohlášení upozornila, že rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii zhoršuje globální ekonomický výhled v době, kdy oživení japonské ekonomiky je stále nejisté.

Před rozhodnutím BOJ zveřejnilo Japonsko řadu statistických údajů, které jsou další známkou červnového oslabení japonské ekonomiky. Průmyslová výroba a výdaje spotřebitelů meziročně klesly. Nezaměstnanost se sice snížila, avšak mzdy výrazně nerostly, což je negativní pro spotřebitelskou poptávku. Jádrová inflace pak klesla o půl procenta, napsaly agentury AP a Reuters.