Cenu přebíraných pohledávek APS neuvedla. Dluhy se běžně prodávají za méně, než je jejich nominální hodnota, cena závisí mimo jiné na typu a stáří úvěrů. "Obecně ale platí, že se na trhu nesplácené dluhy kupují za pět až 25 procent jejich nominální hodnoty," řekl pro dnešní Hospodářské noviny (HN) majitel APS Holding Martin Machoň.

Větší ze dvou portfolií má nominální hodnotu 1,07 miliardy eur, prodala ho mezinárodní banka aktivní na rumunském trhu. Investorem je spolu s APS také finanční korporace ze skupiny Světové Banky. Podle APS se jedná o historicky největší takovou transakci na trzích jihovýchodní Evropy. Prodávajícím druhého portfolia pohledávek v nominální hodnotě 261 milionů eur byla Intesa Sanpaolo Bank Romania. Investorem je vedle APS například AnaCap Financial Partners.

Po dokončení akvizice APS zajišťuje služby u 75 pohledávkových portfolií v celkové nominální hodnotě 4,5 miliardy eur. Po Rumunsku, kde se situace okolo nesplácených pohledávek postupně uklidňuje, vidí Machoň velkou příležitost v Itálii. "Děje se tam teď to samé, co ve Španělsku a Irsku v době krize. Mluví se o tom, že tam je 200 až 300 miliard eur špatných úvěrů," řekl HN. Firma se podle něj zaměřuje také na Řecko nebo Maďarsko a dál zůstane aktivní v Bulharsku.

APS Holding byla založena v roce 2004 v Praze, kde má centrálu. Poskytuje služby v pohledávkovém poradenství, řízení pohledávek, investicích a správě majetku. S více než 500 pracovníky působí v desítce evropských zemích, vedle výše jmenovaných také v České republice, na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, Srbsku, na Kypru a v Černé Hoře. Jako investiční poradce APS působí ve čtyřech investičních fondech. Machoň je jediným vlastníkem holdingu od loňska, kdy koupil 60procentní akciový podíl od středoevropské finanční skupiny Slavia Capital.