V návrhu komuniké členské země G20 uvádějí, že výsledek referenda zvyšuje nejistotu světové ekonomiky, avšak vyjadřují naději, že Británie zůstane blízkým partnerem EU, sdělila agentura Reuters.

Ministři z Francie a Itálie uvedli, že chtějí nyní podrobněji vyjasnit, jak rychle Británie zahájí proces ukončení 43 let trvajícího členství v EU. Podle nich je potřeba vyjasnit načasování procesu, protože na to trhy čekají a protože to pomůže vytvořit rovnováhu.

Nová britská premiérka Theresa Mayová zatím pouze uvedla, že nezahájí formální jednání o odchodu z EU v letošním roce. Britský ministr financí Philip Hammond, který se účastní zasedání G20 v čínském Čcheng-tu, se pro média odmítl vyjádřit.

Také jeden ze zástupců Asie uvedl, že zahraniční investoři v Británii potřebují získat představu o tom, jak to bude s přístupem na jednotný trh EU a jak zůstanou otevřené hranice pro pracovníky z unie. Pokud nebude Británie jednat rychleji, prodlouží se podle něj negativní dopady brexitu na podnikové investice.

Pouze Spojené státy vyzvaly k trpělivosti a poznamenaly, že proces je příliš citlivý a neměl by se uspěchat. Důležitější než časový harmonogram je podle jednoho z členů americké delegace správný tón při vyjednávání.